Matèria de Bretanya

I com que la imaginació era lliure, jo la treia de la gabieta del meu cap i la feia volar com si fos un verderol o un gafarró o un paixarell, i a un dels indrets on més li agradava d’anar era vers les muntanyes, l’Aitana i el Puigcampana, aqueixes que es veien llunyanes i mig emboirades i pareixien les muntanyes d’un poble perdut(…). I pels mateixos senderons que aleshores petjaven aquells homes, i pel pedregar, havia passat en temps remotíssims un guerrer alt com un pi i valent com un sant Jordi que s’anomenava Rotlan, i era un dels dotze Pars de la Cort de Carlemany de França. Però el cavaller Rotlan no cercava herbes, sinó que perseguia la seua nòvia que se n’anava amb un altre; per això, creuants valls y rius i serralades aplegà al Puigcampana, i furiós, pegant coltellades i bramant, d’un colp va tallar un tros d’aquesta muntanya que caigué en la mar davant mateix de Benidorm, i en comptes d’afonar-se es va quedar surant com una illa. I des d’aquell punt i hora el tall de Puigcampana es diu «la coltellada de Rotlan».

A mi m’hagués agradat molt conèixer el guerrer Rotlan, i li demanava al meu avi que em contés més histories d’aquelles, però com que en sabia tantes jo m’embolicava i no podia destriar els fets reals dels fantàstics. Tanmateix m’estimava viure així, perquè era com si m’hagués esbaltit però sabent que estava ben desperta, i si a voltes em semblava escoltar les cavalcades d’uns cavallers que diu que vivien a l’entorn d’una taula rodona, prenia uns granets de matafaluga i en mastegar-los i sentir-me la boca plena del seu flaire m’adonava de l’embruix del passat, i per deslligar-me’l encara més, i saber de bon de veres que jo no era una criatura d’un somni sinó una xiqueta de carn que alenava i vivia al món, me n’anava corrent on eren els altres xiquets a barallar-me o a jugar amb ells.”

Carmelina Sánchez-Cutillas. Matèria de Bretanya, Ed. 3i4, p.190-191

Tornar a la Pàgina inicial

Anar a les Instruccions

 
 

Edusiona't amb les arts

Activitat organitzada per 1entretants dins de la jornada Edusiona’t amb les arts, València, 11 de juliol de 2017, Centre del Carme.

Una primera edició d’aquest taller es va organitzar dins de la #KDDlectura del Consell Escolar Valencià el 3 de juny del 2017 a Les Naus.

1entretants